İstanbul – Şehir bilgisi

İstanbul; tarih boyunca çeşitli imparatorluklara başkentlik yapan, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en kalabalık şehridir.Yaklaşık 11 milyon kişilik nüfusuyla dünyadaki en kalabalık 6. şehirdir. 133 milyar dolarlık yıllık üretimiyle dünyada 34. sırada yer alır. Türkiye’nin kültür ve finans merkezidir. İstanbul, batıda Avrupa yakası ve doğuda Asya yakası olmak üzere iki kıta üzerinde kurulu tek metropoldür.İstanbul’un tarihi, anıtlar ve yapıtların fazlalığı, ve Boğaz’a sahip olması nedeniyle gözde turizm merkezlerinden biridir. Turistler arasında en büyük pay Almanlara aittir. Almanları Ruslar, Amerikalılar, İtalyanlar ve Fransızlar izler. 2011 yılında kente 8 milyon 58 bin turist gelmiştir.

İklim

İstanbul’un iklimi, Karadeniz iklimi ile Akdeniz iklimi arasında geçiş özelliği gösteren bir iklimdir, dolayısıyla İstanbul’un iklimi ılımandır

Turistik Mekanlar

İstanbul Surları, Dolmabahçe Sarayı, Haliç, Beylerbeyi Sarayı, Topkapı Sarayı, Yıldız Sarayı, Çırağan Sarayı, Galata Kulesi, Taksim Meydanı, Sultanahmet Meydanı, Beyazıt Meydanı, Özgürlük Meydanı

Yeme – İçme

İstanbul, geleneksel Türk lokantaları ile birlikte, Avrupa ve Uzak Doğu’lu birçok restoran ve diğer mutfakları bünyesinde barındırmaktadır. Kentin en önemli meyhane ve barları şehrin en canlı yerlerinden biri olan Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi’nde toplanmıştır. 1876 yılında açılan Çiçek Pasajı, pek çok tarihi meyhane, bar ve restoranı içerisinde bulundurmaktadır. Tarihi bar ve kahvehaneler Tünel Pasajı çevresindeki alanlarda ve Asmalı Mescit Sokağı yakınlarında ve yine Çiçek Pasajı’nın arka tarafına düşen Nevizade Sokağı’nda yoğunlukla bulunur. İstiklal Caddesi çevresindeki bazı tarih mahalleler farklı şekillerde yeniden restore edilmiştir. Galatasaray Lisesi yakınlarındaki Cezayir Sokağı’nda resmi olmayan adıyla bilinen La Rue Française’de (Fransız Sokağı) frankofon barlar, kafeler ve canlı müzik dinletisi sunan restaronlar bulunmaktadır.

İstanbul da tarihi balık lokantaları da oldukça ünlüdür. En popüler balık lokantaları genellikle Boğaz’da ve şehrin güneyindeki Marmara Denizi kıyılarındadır.  Ayrıca Marmara Denizi’ndeki en büyük Prens Adaları (Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada) ve İstanbul Boğazı’nın kuzey girişinde bulunan Anadolu Kavağı’da tarihi balık restoranlarıyla ünlüdür.

Aktivite / Eğlence

İstanbul giderek kültürel açıdan daha önemli bir merkez hâline gelmektedir. Şehir, 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmiştir.

Tarihi Yarımada olarak bilinen bölgede birçok tiyatro, sinema, sanat galerisi ve müze bulunmaktadır.